tisdag 13 januari 2009

Vad är problemet?


Om man vill lösa den s.k. "konflikten" mellan Palestina och Israel måste man komma fram till vad problemet är. För det första existerar det inget problem mellan Palestina och Israel eftersom Palestina inte existerar. Slutsatsen är det inte existerar en konflikt mellan två länder och därmed kan inte konflikten lösas som en konflikt mellan två länder.

Problemet är inte geografiskt utan politiskt. Den lilla landremsan som idag kallas Israel är lika stort som Småland. På det lilla området har FN lyckats dela upp marken till två olika länder, ett för judar och ett för araber. Dessutom har Israel lyckats ockupera den delen som skulle blivit arabiskt.

Att FN (dvs. Västvärlden) överhuvudtaget delade upp området var fel. Man tog inte hänsyn till hur befolkningen bodde och i och med FN reoslution 181 bäddade man för den katastrof som skulle drabba palestinierna. Israelerna bedrev en etnisk rensning och cirka 800 000 palestinier flydde från sina hem. Över 400 byar och städer jämnades med marken och idag bor dessa flyktingar fortfarande i flyktingläger, i Gaza, på Västbanken och i Libanon.

Grundfelet var att dela upp landet och därför kan inte lösningen vara att dela upp landet igen. De ockuperade områdena är inte homogena områden för Israel att lämna tillbaka. Olagliga bosättningar omöjliggör ett tillbakadragande ens till 1967 års gränser.

Lösningen är mycket enklare än så. Lösningen är politisk och har att göra med rättigheter. Palestinierna i de ockuperade områdena är statslösa och rättslösa. De är helt beroende av Israel för sin ekonomi då de flesta jobbar inne i Israel för kunna försörja sig. Valutan som de använder sig av är Shekel, dvs. Israels valuta. För att någonting överhuvudtaget ska komma in i Israel måste det komma via just Israels gräns, vilken givetvis kontrolleras av Israel. Israel kontrollerar palestiniernas liv på i princip alla nivåer, men palestinierna har inga rättigheter i landet och Israel har inga skyldigheter gentemot palestinierna.

De ockuperade områdena är integrerade med Israel, men på ett oerhört orättvist sätt. Lösningen på konflikten är simpel: mer rättvisa.

Därför är lösningen på konflikten politisk, inte geografisk. Palestinierna i de ockuperade områdena måste få samma rättigheter som de personer som bor på andra sidan elstängslet. Ett medborgarskap för alla människor oavsett om man är jude eller arab. En stat för alla oavsett om man är jude eller arab.

Palestiniernas kamp måste bli en kamp för rättvisa, inte en kamp för ett eget land. Liksom i Sydafrika under Apartheid var inte problemet med de vita att de var vita, utan att de bedrev en rasistisk politik. Lösningen var demokrati. På samma sätt är lösningen för Israel demokrati.

Inga kommentarer: